Hoppa till sidans innehåll

Att tävla i konståkning


När man har tagit sina 6 märken så får man ta av sig hjälmen i Isdala KK och därmed är man redo i samråd med sin tränare att börja träna inför Svenska Konståkningsförbundets (SKF) tester. SKF har tagit fram ett testsystem där de olika testerna FRI och BASIC tillsammans motsvarar en viss kunskapsnivå. Dessa ligger sen till grund för vilken tävlingsklass åkaren hör hemma i.

Test

När man har klarat FRI GRUND så blir man C-åkare och är då redo att börja tävla på stjärntävlingar. För att sedan gå vidare till att tävla i klubbtävlingar, A Tävlingar-, A-serietävlingar, Elit-serietävlingar, nationella tävlingar som SM och internationella tävlingar krävs ytterligare tester. Läs gärna mer under fliken >TESTER för mer specifik information. När man klarat sitt första FRI test är man färdig rent kunskapsmässigt för att tävla.

Musik och eget program

När du klarat FRI GRUND är du tävlingsåkare och då är det dags att få ett eget individuellt tävlingsprogram. Du får välja en egen musik och får hjälp av någon tränare att göra koreografi till ditt program. Stäm av med er tränare om vem som hjälper till med musik och vem som ska göra själva programmet.  

Anmäla sig till tävling

När programmet är färdigt kan man anmäla sig till Svenska Konståkningsförbundets tävlingar och det sköter klubben/tränaren om. Bra att känna till är att ibland är tävlingsplatserna begränsade och resp. klubb har då egna turordningslistor så alla får tävla ungefär lika många gånger under ett år. 

Tävlingsdräkt

När man tävlar är det vanligt att använda sig av en tävlingskostym, klänning eller dräkt. Det finns många olika förslag på var du kan hitta, låna eller köpa en tävlingsdräkt. Hör med er tränare för mer specifika förslag.

Annan bra info att känna till första gången du tävlar

På sina första tävlingar som oftast är på en Stjärntävling är det vanligt att man kastar ut inplastade rosor eller gosedjur på isen. Detta finns vanligtvis att köpa på plats hos den arrangerande klubben. Tänk på att fotografering med blixt inte är tillåtet under tävlingen men att det ofta finns tillfälle efter tävlingen för fotografering. Isdala KK tar gärna tar emot foton från tävlingstillfället som vi sedan kan lägga ut på vår hemsida.

Vart tävlar de olika tävlingskategorierna

  • C-åkare tävlar främst inom GKF distriktet
  • B-åkare tävlar i distriktet och oftast i västra delen av Sverige
  • A-åkare tävlar inom distriktet men också runt om på olika platser i Sverige
  • Elitåkare tävlar både inom distriktet men också runt om på olika platser i Sverige
  • Landslags åkare tävlar både på nationella men också på internationella tävlingar

 

I GKF distrikt ingår följande klubbar 

Isdala-, Mölndals-, Partille-, Göteborgs,-, Västra Frölundas-, Göteborgs Team-, Kungsbackas-, Landvetters-, Öckerös-, Angereds-, Lerums- och Göteborgs Isdansklubb samt Ytterby Kungsälvs Konståkare

 

 

Uppdaterad: 13 SEP 2017 13:00 Skribent: Cathrine Svensson
E-post: This is a mailto link

ANMÄLAN TILL ISDALA KK SKRIDSKOSKOLA:

anmalan-isdala-kk-skridskoskola-hosten-2022.html

 

CORONAVIRUS INFORMATION

Isdala KK följer folkhälsomyndighetens rekommendationer gällande träning se här.

Läs mera på Svenska konståkningsförbundets  hemsida.

serneke.jpg

 

 

  

 

 

besöksräknare
räknare

 

Följ Isdala KK på facebook

 

sponsorhuset

Stöd Isdala KK via sponsorhuset 

 

grasroten_140x140

Stöd Isdala KK via Svenska Spel

 

 

 

  

Postadress:
Isdala Konståkningsklubb - Konståkning
Kamgatan 20
41573 Göteborg

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info